Kärsitko runsaista kuukautisista? - NovaSure potilasopas

Kärsitko runsaista kuukautisista?

Voit päästä eroon runsaista kuukautisvuodoista uuden hoidon avulla, joka kestää keskimäärin vain 90 sekuntia. Lue lisää alta tai lataa potilasoppaamme.

Jos kärsit runsaista kuukautisista on tämän vaivan lääketieteellinen nimi menorragia. Nykyisin on tarjolla tehokas hoitomuoto, joka mahdollistaa nopean, yksinkertaisen ja turvallisen hoidon runsaisiin kuukautisvuotoihin. NovaSure, radioaaltoenergiaan perustuva limakalvon poistomenetelmä, tarjoaa nopean ja erittäin turvallisen hoidon, joka ei vaadi kohdun limakalvon esihoitoa. Hoidon onnistumisprosentti on korkea ja toipumisaika lyhyt.


Mitä on menorragia?

Mitä hoitovaihtoehtoja on?
Mikä on NovaSure-menetelmä?
Mitä voin odottaa NovaSure-toimenpiteeltä?
Sopiiko NovaSure-menetelmä minulle?
Kuinka NovaSure-menetelmä toimii?
Mitkä ovat NovaSure-toimenpiteen hyödyt?
Miltä NovaSure-toimenpide tuntuu?
Tuntemukset kohdun limakalvon poiston jälkeen
Liittyykö toimenpiteeseen komplikaatioita?
Ovatko potilaat tyytyväisiä NovaSure-toimenpiteen tuloksiin?
Voinko vielä tulla raskaaksi kohdun limakalvon poiston jälkeen?

Mitä on menorragia?

Menorragia tarkoittaa kuukautisiin liittyvää liiallista verenvuotoa. Jos vuotosi kestää seitsemän päivää tai enemmän kuukautiskiertoa kohti tai jos vuoto on niin runsasta, että joudut vaihtamaan kuukautissuojaa melkein tunneittain, saatat kärsiä menorragiasta. Diagnoosin tekee lääkärisi.

Menorragiasta kärsivät naiset kokevat itsensä usein uupuneiksi ja heillä voi olla anemiaa. Runsas verenvuoto voi myös rajoittaa jokapäiväisiä toimia. Noin yhdellä viidestä naisesta on epätavallisen runsaat kuukautiset. Tänä päivänä on kuitenkin enemmän hoitovaihtoehtoja käytettävissäsi.


Mitä hoitovaihtoehtoja on?

Lääkehoito
Lääkehoito on yleensä ensimmäinen hoitovaihtoehto. Lääkehoitona käytetään ehkäisypillereitä tai muita hormonivalmisteita hormonaalisen epätasapainon korjaamiseksi. Tämä hoitomuoto auttaa kuitenkin vain noin puolessa tapauksista ja tavallisimmin hoitoa joudutaan jatkamaan pitkään hoitovaikutuksen säilyttämiseksi.

Hormonikierukka
Hormonikierukka on pitkävaikutteinen kohdunsisäinen hormoniehkäisin, joka sisältää keltarauhashormonia.

Kohdunpoisto eli hysterektomia
Kohdunpoisto eli hysterektomia on ainoa varma hoito menorragiaan. Se on kirurginen toimenpide, joka tehdään nukutuksessa, ja johon liittyy leikkausriskejä. Toimenpide vaatii sairaalaseurannan ja toipuminen kestää käytetystä tekniikasta riippuen jopa kuusi viikkoa.

Kohdun limakalvon poisto (endometrium ablaatio)
Mikäli potilas ei aio hankkia enää lapsia, lääkäri voi suositella jotain pienkirurgisia toimenpiteitä. Tänä päivänä on useampia eri menetelmiä käytössä, kuten:

• kohdun limakalvon poistaminen höyläämällä tai laserilla
• kohdun limakalvon tuhoaminen lämpöpallohoitomenetelmän avulla kuumennetulla nesteellä
• kohdun limakalvon tuhoaminen tarkasti säädellyllä radioaaltoenergialla, jota käytetään NovaSure-menetelmässä

 

Mikä on NovaSure-menetelmä?

NovaSure-menetelmä tarjoaa tehokkaan ja potilaalle miellyttävämmän vaihtoehdon kohdunpoistolle. NovaSure-menetelmä on uuden sukupolven kohdun limakalvon hoitolaite, joka toimii tarkkaan annostellulla radioaaltoenergialla.

Tämä nopea hoitotoimenpide voidaan tehdä poliklinikalla ja itse toimenpiteen tekeminen kestää yleensä vähemmän kuin viisi minuuttia.


Mitä voin odottaa NovaSure-toimenpiteeltä?

Suurimmalla osalla potilaista kuukautisvuodon määrä vähenee merkittävästi tai loppuu kokonaan. NovaSure-menetelmällä on tehty paljon kliinisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että hoitomenetelmällä saadaan erinomainen tulos runsaiden kuukautisten hoitamisessa. Kuukautiskipujen merkittävä väheneminen on myös mahdollista.


Sopiiko NovaSure-menetelmä minulle?

NovaSure-menetelmää voidaan käyttää naisilla, joilla on runsaat kuukautisvuodot ja jotka eivät aio hankkia enää lapsia. Lääkärisi voi tutkia sinut sulkeakseen pois muut kohdun toiminnan häiriöt tai sairaudet. Papa-kokeesi ja kohdun limakalvonäytteesi on oltava normaalit.


Kuinka NovaSure-menetelmä toimii?

Radioaaltoenergialla poistetaan kohdun limakalvo (endometrium), mikä aiheuttaa kuukautisvuodon vähenemisen tai lakkaamisen.

Näin toimenpide tehdään:

  1. Lääkärisi laajentaa kohdunkaulaasi ja asettaa sen läpi ohuen katetrin kohtuonteloon, joka avautuu ja mukautuu kohtusi sisäpinnan muotoihin.
  2. Radioaaltoenergiaa johdetaan kohtuun keskimäärin 90 sekunnin ajan.
  3. Lopuksi katetri poistetaan kohtuontelosta.

MITÄÄN OSAA LAITTEESTA EI JÄÄ KOHDUN SISÄÄN TOIMENPITEEN JÄLKEEN.

NovaSure-toimenpide tehdään joko potilaan ollessa hereillä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa lääkärin suosituksesta riippuen.

NovaSure-toimenpiteen jälkeen potilasta seurataan hoitoyksikössä tarpeen mukaan ennen kotiutusta.


Mitkä ovat NovaSure-toimenpiteen hyödyt?

Se on nopea, yksinkertainen, turvallinen eikä siihen vaadita mitään kohdun limakalvon esihoitoa. NovaSure-hoidon voi antaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa, jopa kuukautisten aikana.

Hoidon onnistumisprosentti on korkea, ja monilla potilailla myös kuukautiskivut ja kivuliaat kuukautiset vähenevät.


Miltä NovaSure-toimenpide tuntuu?

Monet lääkärit tekevät toimenpiteen mieluiten paikallispuudutuksessa, koska se ei vaadi nukutusta. Paikallispuudutuksen lisäksi voidaan antaa suonensisäistä lääkitystä kivun ja jännityksen vähentämiseksi. Jotkut potilaat tuntevat lievää kuukautiskivun kaltaista supistelua, mutta toiset eivät koe minkäänlaista kipua toimenpiteen aikana.


Tuntemukset kohdun limakalvon poiston jälkeen

Seuraavat toimenpiteen jälkeiset tuntemukset liittyvät kaikkiin kohdun limakalvon poistomenetelmiin.

Kohdun supistukset ovat mahdollisia toimenpiteen jälkeen. Supistuksia voidaan yleensä lievittää lievällä kipulääkityksellä, esim. ibuprofeenilla.
 
Vetinen tai verinen vuoto on myös tavallista usean viikon ajan kohdun limakalvon poiston jälkeen.

Useimmat potilaat voivat palata tavallisiin toimiinsa päivän tai kahden kuluttua toimenpiteestä. Sukupuoliyhdyntää on vältettävä verisen vuodon ajan.


Liittyykö toimenpiteeseen komplikaatioita?

Sinun tulisi ottaa yhteys lääkäriin, jos lämpö nousee yli 38 °C tai jos tulee alavatsakipuja, joihin ibuprofeeni tai muu lääkärisi suosittelema kipulääke ei auta.


Ovatko potilaat tyytyväisiä NovaSure-toimenpiteen tuloksiin?

Erinomaisista tuloksista johtuen potilastyytyväisyys on suurta NovaSure-toimenpiteellä hoidetuilla naisilla. Tyytyväisyystutkimuksen mukaan 93 % potilaista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä toimenpiteeseen 5 vuoden kuluttua hoidosta ja 95 % kertoi voivansa suositella NovaSure-menetelmää ystävilleen.

Voinko vielä tulla raskaaksi kohdun limakalvon poiston jälkeen?

On tärkeää tietää, että vaikka raskauden mahdollisuus pienenee kohdun limakalvon poiston jälkeen, on silti mahdollista tulla raskaaksi.

Kuitenkin raskaus kohdun limakalvon poiston jälkeen on hyvin vaarallista sekä äidille että sikiölle. NovaSure-toimenpidettä ei suositella, jos haluat vielä saada lapsia.

Sinun tulisi käyttää jotain ehkäisymenetelmää, jos päätät mennä kohdun limakalvon poistoon. Näistä vaihtoehdoista on parasta keskustella lääkärisi kanssa.

NovaSure on lempeä vaihtoehto runsaiden kuukautisten hoitoon ja

• se voi olla vaihtoehto kohdunpoistolle tai muille kirurgisille toimenpiteille
• sen voi tehdä päiväkirurgisena tai polikliinisena hoitotoimenpiteenä
• sen voi tehdä paikallispuudutuksessa
• siihen liittyy nopea toipuminen
• se vähentää tai lopettaa kuukautisvuodon.

Lisää tietoja NovaSure-menetelmästä saat gynekologiltasi.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kysy lisää tästä tuotteesta:

Puhelin
+358 9 417 606 00
Sähköposti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Nimi on pakollinen tieto Oikeellinen sähköposti vaaditana Puhelinnumero vaaditaan
Viesti on pakollinen